top of page
  • Yazarın fotoğrafıEbru

Mindfulness Nefes Meditasyonu

Nefes farkındalığı meditasyonunun herhangi bir formu, dünyadaki mindfulness merkezlerinde en çok uygulanan meditasyon şeklidir.

Nefes meditasyonu fiziksel, zihinsel ve duygusal regülasyonu destekler çünkü sinir sistemimizi dönüştürür. Bilgelik ve içgörü geliştirir çünkü olanı daha iyi görmemize yardımcı olur. Nefes farkındalığı nefes ritimlerimize ve

paternlerimize (örüntülerimize)* yardımcı olur. Beden farkındalığı, fiziksel gerginliklerimizi rahatlatmamıza yardımcı olur ve duygusal farkındalık, duygusal gerginliğimizi rahatlatmamıza yardımcı olur.

Nefes ve Vipassana meditasyonundan yogaya tüm bu pratiklerin merkezinde nefes farkındalığı vardır. Bunun nedeni, nefese odaklanmanın derin dönüşüm sağlamasıdır.Nefesten genellikle altın iplik ya da bedeni ve zihni birbirine bağlayan bir kapı olarak bahsedilir. Zihnimiz stresli ve meşgul olduğunda bedenimiz bu aktiviteyi nefes deki değişimlerle aynalar



Sakin ya da stresli bir düşünme sürecinde, ayaktayken ya koşarken ya da yürürken nefes paternimiz bu eklemek üzere değişir. Akciğerlerimiz, bu değişim hallerine, bedenimizdeki ve zihnimizdeki gerginlikten en az derecede etkilenerek dinamik bir biçimde cevap verebildiğinde sağlıklı solunum gerçekleşir. Meditasyon bu gerginliğin bir kısmının serbest bırakılmasına yardımcı olabilir. Stresli düşüncelerle, imajlarla ve anılarla ilişkimizi dönüştürmemize yardımcı olabilir. Aynı zamanda bedenimizdeki gerginliğin serbest bırakılmasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Nefesimiz ve bedenimiz arasında kesintisiz bir ilişki vardır. Örneğin her nefes alışımızda kalp atım hızımız artar, her nefes verişimizde kalbimiz yavaşlar ve dinlenir. Eğer nefesimiz stres tepkisiyle sürekli hızlanmış durumdaysa kalbe baskı uygulanacak ve zamanla fiziksel esenliğimiz azalacaktır.

Meditasyonda nefesimize olduğu hâliyle bakarız, nefes rehberimizdir. Zihnimiz sürekli olarak nefesimizden uzaklaşacaktır ve dikkatimizin başka bir yere yöneldiğini fark ettiğimiz her an bir “ah” anı olur ve odağımızı tekrar nefese getiririz. Pratiğimiz boyunca bunu binlerce kez yaparız. Nefese sürekli olarak yeniden odaklanma, dikkatimizi yıkıcı süreçlerden daha besleyici hâllere yönlendirir. Nefesin güzelliği bizi kendi içimize doğru bir yolculuğa çıkarır. Beden deneyimi, düşüncelerimiz, nefesimiz, anılarımız ve duygularımız arasında kolaylıkla geçiş yapmayı öğreniriz. Nefesten keyif almayı, nefesin duyumlarından haz duymayı öğreniriz. Hazzı kullanmak içsel hâlimizi değiştiren mekanizmadır. Bunaldığımız ve bir şeye takıldığımız her sefer nefese bakmayı hatırlayabiliriz. Nefesimizle meşgul olmak yıkıcı zihinsel süreçleri kesintiye uğratmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda eğer dikkatimizi verirsek basit zevklerden haz alabileceğimizi hatırlamamıza yardımcı olacaktır.


Nefes Meditasyonu;

1.Aşama ... Her nefesten sonra say...

2.Aşama... Her nefesten önce say

3.Aşama.... Saymayı bırak, bedendeki nefes ile birlikte değişen duyumları izle

4. Aşama....Nefesinizin burnunuzdaki duyumlaırnın izini sürün

5. Aşama...Hareketsizce oturmaya deneyiminiz ortaya çıktıkça onunla olmaya devam edin.


150 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page