Günümüzde, maddi stres muhtemelen streslerin en büyüğü. Bu kredi-takıntılı toplumda, birçok insan son 10 yıldır kültürün bir parçası haline gelen yüksek tüketime uyum sağlayabilmek için sahip olmadıkları parayı harcıyor.
Kişisel finansal bütçenizi dengelemek çok önemli. İlk adım; yaşamak için imkanlarınız dahilinde bilinçli kararlar vermek. Bir sonraki önemli adım ise tatmin olabilmek için farklı yollar bulmak (maddi değil de manevi şeyler bulun tatmin olmak için anlamında).
Gereksiz harcamalar ve çoğunlukla dışarıda yemek hayatınızda bir şeylerin eksik olduğunun göstergesi olabilir. Bu harcamalarla hangi boşlukları doldurmaya çalışıyorsunuz?
Tutumlu ve tatmin edici kişisel aktiviteler seçtiğinizde biriktireceğiniz parayı düşünün. Kendinize belirlediğiniz zaman aralıklarında biriktireceğiniz para miktarı hedefi koyun. Bu hedefe ulaştığınızda, tekrarlayın veya mümkünse hedefi artırmaya çalışın.
Maddi dengenizi korumak için birkaç ipucu:
⦁ Her ay (harcamaları kaydetmek/ gelir-gider tablosu yapmak) dengeleyin: bu, günümüz dünyasında biraz basmakalıp ve eski tarz gelebilir, ama yine de kazanç ve harcamalarınızı bilmeniz ve anlamanız gerektiği için iyi bir yöntem.
Sadece o anki mevcut bakiyenize göz atmak, yerine tüm harcamalarınıza tek tek bakmak alışveriş alışkanlıklarınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.
⦁ Her şeyi nakit ödeyin: bir şeyi satın almadan önce kendinize şunları sorun; buna ihtiyacım var mı, bu benim gerçekten istediğim bir şey mi ve bunu alacak nakdim var mı? Eğer banka hesap kartınızla ödeme yapıyorsanız, ödeme yapmadan önce hesabınızda ne kadar para olduğunu bildiğinizden emin olun ve gelecek ödemelerinizin bilincinde olun.
⦁ Evde yemek yiyin: Nerede olduğuna değişmekle beraber, 4 kişilik bir aile ortalama 150 TL restoranda bir akşam yemeği için vermektedir. Hatta öğlen yemekleri içinde geçerli bu durum. Çalışırken yemek çeki alıyorduk ama maalesef günlük hakkımın 2 katını veriyordum dışarda yemeğe. Bu benim bütçemde ciddi miktar tutuyordu.
⦁ Bütçe yapın: bu 1. madde (harcamaları kaydetmek/gelir-gider tablosu yapmak) ile ortak yürütülür. Eve ait tüm harcamaların listesini yapın ve harcamaları kısabildiğiniz kadar kısın. Evdeki ekstra telefonu (paralel hatlardan bahsediyor) iptal ettirmek ve faturanızı düşürmek sadece bir telefonunuza bakar.
⦁ Faturalara korku hissi vermeyin: Bu, faturaları postayla geldiğinde veya yıl sonu vergi zamanının geldiğinde hasta hissettiğiniz zamandır. Paranın düşman olduğunu hissediyorsunuz ve sizi ve hayatınızı kontrol ediyor. Para sıkıntısı çekmekten sürekli korkuyorsunuz ve en büyük korkunuz dibinizde bitiyor olacak.
⦁ Parayı RED etme: Parayı düşünmekten kaçınmaya çalışırsanız ve sorunun ortadan kalkacağını umarsanız, bu siz olabilirsiniz. Para hakkında düşünmemeyi veya konuşmamayı tercih edersiniz ve belki de paraya odaklanmanın sığ veya ruhsuz olduğunu bile hissedersiniz. Bu da Para ile aranızda mesafe açar ve sevmeyip, önemsemediğiniz şey zaten sizden uzaklaşmaya başlar.
Para biriktirirken ve bu şekilde yaşarken de tatmin olabileceğinizi anlamanız, maddi durumunuzu daha iyi kontrol etmenize ve hayatınızda mutlu bir denge kurmanıza yardımcı olacaktır.
Comments